Vitaliteit door balans

Biofeedback stressprofiel meting

Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden die onbewust worden aangestuurd en veranderen door uw mate van spanning.

Als we denken dat er groot gevaar is, waarbij we echt zouden moeten vechten of vluchten, gaat ons lichaam zich daarop instellen. De ademhaling versnelt, de hartslag stijgt, de handen worden koud en klam en spieren spannen aan. Met deze stressreactie gaat een hoop energie gepaard! Als het gevaar geweken is kan het lichaam in een herstelfase komen. De ademhaling en hartslag normaliseren, de handen worden warm en droog en spieren ontspannen.

Bij heftig gevaar gebeurt dit alles tegelijk, maar bij lichtere vormen van spanning vindt er een gedeeltelijke stressreactie plaats die persoonlijk is. De één reageert via een snelle ademhaling, de ander krijgt koude handen of spant de schouders onbewust aan. Het is belangrijk om de eigen stressreactie te weten! Bewustwording van stresssignalen kan voorkomen dat de stress te hoog oploopt. Ook is het goed om te weten welke manieren van ontspanning het beste voor u werken.

Tijdens het stressprofiel wordt dit onderzocht. De ademhaling, hartslag, spierspanning, handwarmte en handvochtigheid worden gelijktijdig gemeten onder wisselende condities: tijdens rustig lezen in een tijdschrift, tijdens bewust ontspannen, tijdens spanning opgewekt door een denktaak en tijdens langzaam ademen. De meting duurt ongeveer een half uur.

In een anderhalf uur durende afspraak in Amersfoort wordt de meting verricht, wordt het resultaat besproken en ontvangt u persoonlijk advies naar aanleiding van de meting. In dit advies leert u over uw persoonlijke stressreactie, de beste manier voor ontspanning en aanvullende zaken waarmee u uw vitaliteit kunt verhogen.

Een biofeedback stressprofiel meting kost € 135.

Deze video laat zien hoe een stressprofiel plaatsvindt.