Kracht door balans

 

Psychologische zorg en biofeedback

 

 

StartpaginaPsychologische zorgBiofeedback en AVEPraktijkinformatieContactDownloads  

 

Behandeling van slaapproblemen

 

Een normale slaap duurt ca. 6-8 uur. Kinderen slapen langer dan volwassenen en ouderen slapen het kortst. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich, met name in de eerste 4-5 uur van de slaap, daarna komt een slaapfase met meer dromen, waarin indrukken van de dag verwerkt worden. Een aantal keer kort wakker worden tijdens de nacht is normaal. Bij slaapproblemen lukt het de hersenen niet om een normaal slaappatroon te handhaven. Mensen met inslaapproblemen hebben moeite om de slaap te vatten. Zij liggen lang wakker, soms met piekeren, maar vaak ook omdat het hoofd simpelweg te wakker blijft. Mensen met doorslaapproblemen slapen wel makkelijk in, maar worden na een aantal uur wakker en hebben dan moeite om weer in slaap te vallen. Bij deze vormen van slaapproblemen ligt de oorzaak in het te weinig ontspannen overdag en in geval van piekeren bij situaties, die onrust of spanning veroorzaken.

 

Bij Kracht door balans kan via biofeedback onderzocht worden of het lichaam te veel gespannen is, wat een oorzaak kan zijn van slaapproblemen. Als dat het geval is, leert u op welke manier u effectief kunt ontspannen. Het is belangrijk om overdag in voldoende mate te ontspannen en ook om 's avonds geen activiteiten te doen, die veel prikkels geven aan de hersenen, zoals TV kijken, laat op de avond sporten en op de computer werken. Als u te veel prikkels, spanningen of indrukken overdag heeft gehad, kan het zijn dat de hersenen te druk geworden zijn. In dat geval kan Audiovisuele Entrainment (AVE) helpen om de hersenen in een staat van meer rust te brengen, zodat inslapen makkelijker wordt en de slaap dieper wordt. Deze vorm van behandeling kunt u bij Kracht door balans uitproberen en als de behandeling aanslaat, kunt u AVE apparatuur huren om zelf thuis de behandeling uit te voeren.  Een AVE sessie duurt ca. 30-40 minuten, waarbij u met een koptelefoon en bril de hersenen via geluids- en lichtpatronen in de gewenste staat brengt.

 

Deze behandeling kan ook goed werken bij mensen, die slaapproblemen hebben door wisseldiensten en bij mensen met seizoensgebonden depressieve klachten.