Kracht door balans

 

Psychologische zorg en biofeedback

 

 

StartpaginaPsychologische zorgBiofeedback en AVEPraktijkinformatieContactDownloads  

 

Behandeling van hoge bloeddruk

 

In 10% van de gevallen heeft hoge bloeddruk een duidelijke oorzaak, zoals een vaatprobleem of een neveneffect van een medicijn. In die gevallen is biofeedback geen geschikte behandelvorm. Echter, in de overige situaties ontstaat hoge bloeddruk zonder duidelijke medische reden en zou biofeedback in de vorm van hartcoherentietraining een oplossing kunnen betekenen.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij mensen met hoge bloeddruk vaak spake is van een verstoorde balans in het autonoom zenuwstelsel. Het lichaam staat te veel in de actie-stand, de druk in de aderen is verhoogd en het hart is onvoldoende in staat om de druk te verlagen. Ditzelfde patroon wordt gezien bij mensen, die veel negatieve emoties ervaren, zoals frustratie,  verdriet of boosheid. Het lijkt wel alsof deze emoties "op het hart slaan" en er voor zorgen dat een natuurlijk proces zoals de regulatie van de bloeddruk niet goed meer verloopt. Als het hartritme via biofeedback gemeten wordt, is een chaotisch patroon te zien met onregelmatige pieken. Zoals de afbeelding hiernaast laat zien in het bovenste deel ("frustration" = een gevoel van frustratie). Verder heeft men ontdekt dat het hart een mooi ritmisch patroon laat zien wanneer mensen in een positieve emotie verkeren. Ook wanneer de ademhaling rustig en diep wordt, ontstaat dit patroon, wat wel een coherent hartritme wordt genoemd. Dat is hiernaast weergegeven is in het onderste deel van de afbeelding ("Appreciation" = een gevoel van waardering)

 

Via biofeedback kan gemeten worden of het autonoom zenuwstelsel uit balans is en hoe het hartritme zich gedraagt. Via speciale oefeningen wordt het hart geleerd om een coherente ritme te vertonen. Als het hart dat geleerd heeft, gaat deze de bloeddruk weer op een goede manier reguleren. Een ander positief effect is dat het autonoom zenuwstelsel ook andere automatische processen in het lichaam beter gaat reguleren, zoals de spijsvertering, en dat weefsels en bepaalde delen in de hersenen beter voorzien worden van zuurstofrijk bloed. De algehele gezondheid verbetert en het concentratievermogen stijgt. De methode kan ook een oplossing zijn voor mensen met prikkelbaar darm sydroom, depressie en vermoeidheid.